Nie ukrywamy, że ten tort wymaga nieco pracy i składników. Jednak nie ukrywajmy również, że warto poświecić mu wolne popołudnie. Z jednego, prostego powodu. Smaku tego tortu nie da się zapomnieć.
składniki:
BISZKOPT
- jaja – 4 szt.
- cukier – 60 g
- chałwa – 100 g
- mielone orzechy włoskie – 100 g
- mąka pszenna – 100 g
- proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
- masło – 70 g
- orzechy włoskie – 100 g
- cukier – 60 g
- masło – 50 g
- woda – 100 ml
- cukier – 60 g
- amaretto – 25 ml
- żółtka – 5 szt.
- cukier drobny– 40 g
- żelatyna – 1,5 łyżeczki
- woda – 30 ml
- masło – 400 g
- chałwa – 200 g
przyrządzanie: