Świeże bagietki, chrupiące croissanty, omlety – to typowe propozycje francuskich śniadań. Francuzi jedzą zarówno je słodkie, jak i wytrawne. Uwielbiane także przez nas! Furorę robi dziś przecież wiele restauracji, które oferują taki typ posiłków. A jakby zrobić je we własnej kuchni? Podrzucamy inspiracje.
Najpopularniejsze francuskie śniadanie, le petit déjeuner, w skrócie le petit déj, w wersji tradycyjnej to tartinka, masło, konfitura i kawa. Często na stole pojawiają się także płatki zbożowe i mleko oraz opcjonalne względem kawy – soki oraz herbata.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














