Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

Słodkie drożdżóweczki z dżemem truskawkowym

Maja wpaść goście? Nie wiesz co im podać? Mam dla Ciebie przepis na smaczne roladki z konfiturą. Przygotowanie ich zajmie Ci niewiele czasu, a na pewno zasmakują każdemu.

składniki:

  • 1 kg maki tortowej
  • 2 kostki margaryny
  • 10 dkg drożdży
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jaja
  • 1/2 szklanki mleka
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany
  • 10 dkg cukru
  • 250 ml konfitury truskawkowej lub powideł sliwkowych
  • cukier puder

przyrządzanie:

  • Mleko lekko podgrzewamy i rozkruszamy w nim drożdże dodajac łyżke cukru.
  • Gdy podwoja swoją objętość dodajemy je do mąki.
  • Następnie dodajemy reszte składników i wyrabiamy na gładkie ciasto.
  • Przykrywamy serwetką i czekamy aż ciasto urośnie (około 40 minut).
  • Ciasto wałkujemy na paski około 10 cm każdy pasek i smarujemy konfiturą lub powidłami w zależności co lubimy bardziej.
  • paski zwijamy w ruloniki i kroimy tak ajk kopytka.
  • Kładziemy na blachę i pieczemy aż będą rumiane w temperaturze 190 stopni przez 40 minut. Upieczone ciasteczka posypujemy cukrem pudrem .