Ciecierzyca jest skarbnicą białka i sporych ilości minerałów, w tym potasu. Niektórym ciężko przekonać się do jej smaku, jednak w dobrym towarzystwie ziół i przypraw staje się pyszną, zdrową przekąską. Sprawdźmy i tym razem. Jak smakuje w połączeniu z jarmużem i nasionami? My uwielbiamy!
składniki:
- 2 szklanki wcześniej namoczonej i ugotowanej soczewicy (bądź z puszki)
- 3 garści jarmużu bez łodyg
- pomidorki koktajlowe
- ser feta
- zioła - bazylia, mięta
- przyprawy - sól, pieprz, kardamon, kolendra sucha
- olej lniany
- 1 łyżeczka miodu
przyrządzanie:
- Jarmuż smażymy na odrobinie oliwy z oliwek
- Soczewicę łączymy z miodem i przyprawami
- Pomidorki sparzamy, przekrawamy na pół i podsmażamy na patelni. Pod koniec dodajemy świeże zioła.
- Nasiona rumienimy na suchej patelni.
- Wszystko mieszamy, posypujemy serem feta
Zdjęcie nie przedstawia wykonanej sałatki.