Uwielbiamy wakacje, bo wtedy możemy delektować się naszymi ulubionymi owocami i warzywami. Dzisiaj pod lupę idzie bób - synonim naszego dzieciństwa. Bób jest bogatym źródłem witamin i składników odżywczych, co czyni go jedną z najzdrowszych wakacyjnych przekąsek.
składniki:
- 1 litr bulionu z warzyw
- 0,5 kg bobu
- cebula
- czosnek
- 10 listków bazylii lub mięty
- oliwa
- sól, pieprz
- śmietana do zupy
- krakersy lub grzanki
przyrządzanie:
- Bób gotujemy w wodzie z solą przez 15 minut. Obieramy.
- Cebulę i czosnek szklimy na oliwie.
- Bulion podgrzewamy, dodajemy bób, zawartość patelni (najlepiej odcedzić aby było jak najmniej oliwy)
- Gotujemy około 5 minut.
- Dodajemy liście bazylii i przyprawy.
- Całość blendujemy.
- Śmietanę hartujemy. Dodajemy do zupy.
- podajemy z krakersami <3