Idealny na lato sernik na zimno, który smakuje tak jak uwielbiane przez wszystkich Rafaello!
składniki:
- 1 opakowanie sera ricotta (250 g)
- 1 opakowanie wafelków kokosowych (200 g)
- 1 duże opakowanie jogurtu greckiego (400 ml)
- 2 białe czekolady (2 x 10 dag)
- 10 dag drobnego cukru do wypieków (ok. 1/2 szklanki)
- 2 i 1/2 szklanki mleczka kokosowego (ok. 700 ml)
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych (ok. 5 dag)
- 3 łyżki żelatyny + 4 łyżki gorącej wody
przyrządzanie:
- Wafelki pokrusz i wyłóż nimi równą warstwą na spód formy.
(11 cm x 30 cm). - Ricottę zmiksuj z jogurtem greckim i cukrem. Dodaj mleczko kokosowe. Miksuj 2-3 minuty.
- Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (mały garnuszek z czekoladą wstaw w większy z gotującą się wodą). Dodaj do masy serowej i miksuj 2 minuty.
- Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i delikatnie dodaj do masy serowej, cały czas miksując ok. 2-3 minut.
- Za pomocą łyżki delikatnie wykładaj masę serowo-kokosową na wafelki. Wstaw do lodówki na 3-4 godziny.
- Delikatnie zdejmij formę i posyp wiórkami kokosowymi. Ciasto pokrój na porcje.
- Podawaj schłodzone na deser.