Odświeżamy przepisy, które na naszym portalu są już ponad 15 lat i wciąż cieszą się popularnością! Dzisiaj pora na rybę gotowaną w wywarze. Wypróbuj wyśmienity przepis kulinarny na rybę gotowaną, którą możesz podać z ziemniakami, cytryną.
hskładniki:
- 1 kg wyfiletowanej ryby (łososia, sandacza, szczupaka,pstrąga, dorsza, lina)
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- ½ selera
- 1 cebula
- 1 liść laurowy
- 1 cytryna
- natka pietruszki
- 100 g masła
- sól, pieprz
przyrządzanie:
- Warzywa obrać, opłukać, zalać 1 l wody, dodać przyprawy, gotować 20 minut.
- Rybę opłukać, pokroić na 4 kawałki, włożyć do gorącego wywaru, osolić, gotować na małym ogniu 15 minut.
- Rybę wyjąć, ułożyć na półmisku, przybrać plasterkami cytryny i natką, polać rozpuszczonym masłem. Resztę masła podawać w sosjerce. Rybę podawać z ziemniakami.
- Zamiast 500 ml wody można dać do wywaru 500 ml białego wina.
- Do wywaru można dodać 4 suszone grzybki
- Przecedzony wywar można zagotować z 1 łyżką mąki lub zasmażki i polać nim rybę