Odświeżamy przepisy, które na naszym portalu są już ponad 15 lat i wciąż cieszą się popularnością! Dzisiaj pora na rybę gotowaną w wywarze. Wypróbuj wyśmienity przepis kulinarny na rybę gotowaną, którą możesz podać z ziemniakami, cytryną.
hskładniki: 
 
- 1 kg wyfiletowanej ryby (łososia, sandacza, szczupaka,pstrąga, dorsza, lina)
 - 1 marchewka
 - 1 pietruszka
 - ½ selera
 - 1 cebula
 - 1 liść laurowy
 - 1 cytryna
 - natka pietruszki
 - 100 g masła
 - sól, pieprz
 
przyrządzanie:
- Warzywa obrać, opłukać, zalać 1 l wody, dodać przyprawy, gotować 20 minut.
 - Rybę opłukać, pokroić na 4 kawałki, włożyć do gorącego wywaru, osolić, gotować na małym ogniu 15 minut.
 - Rybę wyjąć, ułożyć na półmisku, przybrać plasterkami cytryny i natką, polać rozpuszczonym masłem. Resztę masła podawać w sosjerce. Rybę podawać z ziemniakami.
 - Zamiast 500 ml wody można dać do wywaru 500 ml białego wina.
 - Do wywaru można dodać 4 suszone grzybki
 - Przecedzony wywar można zagotować z 1 łyżką mąki lub zasmażki i polać nim rybę
 
 
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













