Aromatyczne i orientalne dania kuchnii tajskiej idealnie rozgrzeją nas w polskie zimne popołudnia. Jeżeli uwielbiacie wyraziste smaki i niebanalne pomysły na obiad, koniecznie skorzystajcie z tego przepisu!
składniki:
łyżki masła kokosowego lub innego ulubionego tłuszczu
2 cebule, obrane i pokrojone w drobną kostkę
1 łyżeczka nasion ciemnej gorczycy (mustard seeds)
8 strączków zielonego kardamonu, ziarenka wyłuskane i zmiażdżone w moździerzu
2 łyżki ziaren kolendry, zmiażdżonych w moździerzu
4 ząbki czosnku, obrane i zmiażdżone
4 cm kawałek imbiru, obrany i starty na drobnej tarce
2 łyżeczki kurkumy
2 papryczki chilli, nacięte wzdłuż nożem
350 ml passaty pomidorowej
500 ml wywaru warzywnego (opcjonalnie można zastąpić ekologicznym rosołkiem warzywnym)
800 ml mleczka kokosowego
1 średni kalafior, podzielony na małe cząstki
2 pasternaki, obrane i pokrojone w dużą kostke (2 cm x 2 cm)
1 duży batat, obrany i pokrojony w dużą kostkę
sól
opcjonalnie zielona kolendra, do posypania
przyrządzanie:
- Rozgrzewamy tłuszcz i szklimy cebulę na małym ogniu (około 10 minut), dodajemy ziarna gorczycy i smażymy przez 1 minutę. Następnie dodajemy kardamon, kolendrę, kurkumę, czosnek, imbir i papryczki, smażymy 1 minutę. Wlewamy passatę, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy wywar warzywny i mleczko kokosowe. Mieszamy, solimy i gotujemy na małym ogniu. Po 15 minutach gotowania dodajemy warzywa i gotujemy kolejne 15 minut. Łączny czas gotowania sosu to 30 minut. W tym czasie sos powinien odparować i lekko zgęstnieć.
- Podajemy z sosem basmati