QUINOA czyli komosa ryżowa jest bogata w pełnowartościowe białko, zawiera zdrowe kwasy tłuszczowe, witaminy i składniki mineralne. Cechuje się właściwościami antyoksydacyjnymi oraz antynowotworowymi. Jak ugotować komosę ryżową? Zobacz!
JAK UGOTOWAĆ QUINOA?
- Przed ugotowaniem dokładnie płuczemy ziarna na sitku.
- Potrzebujemy porcji komosy i dwa razy tyle wody.
- Bierzemy szklankę komosy (wyjdą z niej 4 małe porcje) i zalewamy 2 szklankami wody.
- Podgrzewamy wodę z kaszą i od momentu gotowania odliczamy 15 minut.
- Kasza musi gotować się pod przykryciem. Co chwilę ją mieszamy.
- Gotowe ziarna są wręcz przezroczyste.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














