Puszyste, słodkie, jeszcze lepsze od tych z jabłkami. Jogurtowe placuszki idealne na śniadanie czy deser. Twoje dzieci je na pewno pokochają.
składniki:
- 275 g mąki pszennej
- opakowanie budyniu 40 g - np. waniliowy, śmietankowy, malinowy
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru (ja dałam w połowie cukier z wanilią)
- 2 jajka
- 375 g jogurtu naturalnego (dałam po połowie z kefirem)
- 2 duże jabłka pokrojone w dość drobną kostkę
przyrządzanie:
- Zmieszaj razem suche składniki, a w drugiej misce zmieszaj mokre składniki.
- Dodaj mokre składniki do suchych i krótko zmieszaj lub zmiksuj.
- Dodaj pokrojone jabłka i dokładnie wymieszaj.
- Smaż na patelni delikatnie posmarowanej tłuszczem (ja przykrywałam patelnię pokrywką i smażyłam placuszki na małym ogniu).
- Po usmażeniu posyp placki cukrem pudrem.