Domowy makowiec na kruchym cieście z kruszonką zasmakuje każdemu. Idealne ciasto do kawy czy gorącej herbaty!
składniki:
CIASTO KRUCHE:
- 300g mąki pszennej
- 100g cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 130g masła twardego
Z podanych składników zagniatamy ciasto i wykładamy nasmarowaną masłem tortownicę. Ciasto nakłuwamy widelcem.
MASA MAKOWA:
- 400g maku mielonego nie z puszki (jeżeli nie macie mielonego wtedy suchy mak gotujemy w mleku,osączamy i mielimy przez maszynkę)
- 500ml mleka
- 150g cukru
- 3 jajka
- 2 łyżki masła
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- 3 łyżki kaszy manny
- aromat migdałowy
- 3 łyżki miodu
- bakalie i orzechy: u mnie rodzynki i orzechy włoskie
Mielony mak zalewamy 300ml mleka,dokładnie mieszamy i dodajemy cukier oraz masło. Stawiamy na małym ogniu i gotujemy aż składniki dobrze się połączą. W osobnej szklance mieszamy pozostałe mleko tj.200ml z jajkami i budyniem. Wlewamy do gotującego się maku i cały czas mieszamy żeby masa makowa się nie przypaliła. Mieszamy do momentu,aż masa będzie gęstnieć. Kiedy masa będzie miała odpowiednią konsystencję ściągamy z ognia dodajemy miód,aromat,kaszę i bakalie(wrzuciłam na "oko" rodzynki i orzechy). Mieszamy. Gotową masę przekładamy na wyłożonym spodem tortownicę.
KRUSZONKA:
- 300g mąki pszennej
- 150g cukru
- 200g masła
- szczypta cynamonu
Z podanych składników wyrabiamy palcami kruszonkę i posypujemy masę makową. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni funkcja góra-dół i pieczemy przez 50min do zarumienienia się kruszonki.
przyrządzanie: