Sezon na rabarbar w pełni. Korzystamy i podrzucamy najlepszy przepis na domowe ciasto z kruszonką. PYCHA!
składniki:
– 4 jajka
– 1 szklanka cukru
– 250 g masła
– 2 i 1/2 szklanki mąki mąki
– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 cukier waniliowy
– szczypta soli
Dodatkowo:
– 600 g rabarbaru
Kruszonka:
– 140 g mąki
– 70 g masła
– 70 g cukru (1/2 można zastąpić cukrem z prawdziwą wanilią)
przyrządzanie:
Masło rozpuść i odstaw do ostygnięcia. Przygotuj kruszonkę: masło pokrój na drobne kawałeczki i rozetrzyj z resztą składników. Rabarbar umyj, osusz i pokrój na małe kawałki. Jajka ubij z cukrem, solą i cukrem waniliowym. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej przez sito i połącz z masą jajeczną. Na koniec dodaj ostudzone masło i dokładnie wymieszaj. Blachę (ok. 25×38 cm) wyłóż pergaminem lub posmaruj masłem i posyp tartą bułką. Nałóż ciasto, wyrównaj, posyp rabarbarem i kruszonką. Piecz w temperaturze 180 st.C (160 st.C z termoobiegiem) przez około 50 minut do tzw. „suchego patyczka”.