Bób jest idealnym przysmakiem na lato. Pojawia się w lipcu i możemy do znaleźć nawet do końca sierpnia. Jednak najlepszy jest młody bób, ponieważ wtedy ma najwięcej smaku. A jak przygotować bób, jakie są ciekawe sposoby na jego podanie?
- Odejdź od standardów
Zazwyczaj podajemy bób w zwykłej formie, czyli zaraz po ugotowaniu. Gotujemy go 20 minut, obieramy przed zjedzeniem i to wszystko co robimy. Nie podajemy go z dodatkami. A to błąd. Jeśli nie mamy czasu na przygotowywanie skomplikowanych dań z bobu, wystarczy sałatka. Nie musimy obiera bobu, ponieważ jego skórka również jest jadalna. Wybierz swoje ulubione składniki na przykład: pomidory, ogórek, sałata, ser feta i wymieszaj je razem z bobem.
- Zdrowe napoje
Koktajle są teraz hitem wakacji. Nie muszą być zrobione tylko z owoców. Warzywne koktajle mogą być równie smaczne. Do przygotowania koktajlu z bobu potrzebny nam będzie obrany i ugotowany bób, pieprz, sól, świeża bazylia i szpinak. Wszystkie składniki razem mieszamy i gotowe.