Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Czy lepsze są garnki emaliowane, czy zwykłe?

Czy lepsze są garnki emaliowane, czy zwykłe?

Dieta pudełkowa – czy zapewnia różnorodne posiłki?

Dieta pudełkowa – czy zapewnia różnorodne posiłki?

Przystawki i przekąski – pomysł na urozmaicenie menu

Przystawki i przekąski – pomysł na urozmaicenie menu

Pikantna sałatka

Pikantna sałatka

Szybka sałatka

Szybka sałatka

Kluseczki z serka homogenizowanego

Kluseczki z serka homogenizowanego

Naleśniki z mięsem

Naleśniki z mięsem

Piersi kurczaka w śmietanie

Piersi kurczaka w śmietanie

8 prostych przepisów na GRECKIE dania i desery

8 prostych przepisów na GRECKIE dania i desery

10 dań typowych dla kuchni GRECKIEJ

10 dań typowych dla kuchni GRECKIEJ

Kawa po irlandzku

Kawa po irlandzku

Babeczki

Babeczki

Napój pełen witamin

Napój pełen witamin

Śmietankowe wafelki

Śmietankowe wafelki

Szarlotka z budyniem

Szarlotka z budyniem

10 pomysłów na ŚNIADANIE do łóżka

10 pomysłów na ŚNIADANIE do łóżka

Bób wszystko co musisz wiedzieć !

Rozpoczęcie lata i wszyscy zacierają tylko ręce dla bobu. Czas na sezon bobu uważamy za otwarty. Na rynkach i w sklepach możemy zobaczyć jego pierwsze wystawy. To najlepszy czas, ponieważ świeży i młody bób smakuje najlepiej i ma najwięcej witamin. Sprawdź jakie jeszcze ciekawostki kryje w sobie ta roślina strączkowa.

  1. Bomba witaminowa

Bób jest pełen witamin i minerałów. Warto go jeść, ponieważ ma pozytywne działanie na pracę naszego całego organizmu. Jeśli się zastanawiasz, czy w ciąży również możesz jeść bób, to odpowiedź brzmi: tak. Ma on w sobie Kwas foliowy, który jest niezbędny dla kobiet w ciąży. Wystarczy, że zjemy 100 gramów tego produkty, a pokryjemy naszą dobową dawkę kwasu foliowego.

  1. Przygotowanie nie jest trudne

Przygotowanie bobu nie powinno nikomu sprawiać problemów. Należy zagotować i posolić wodę. Możemy dać więcej soli niż zawsze, ponieważ bób nie wchłania dłużej ilości wody i często jest niesłony. Gotujemy bób od 8 do 10 minut. Po tym czasie powinien być już gotowy. Im młodszy bób, tym dłużej należy go gotować.