Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Jak przechowywać śliwki, aby były jak najdłużej świeże?

Jak przechowywać śliwki, aby były jak najdłużej świeże?

Czym się różni kefir od maślanki?

Czym się różni kefir od maślanki?

+10 przepisów na dania ze ŚLIWKAMI!

+10 przepisów na dania ze ŚLIWKAMI!

Kalafior w cieście winnym

Kalafior w cieście winnym

Przelicznik kuchenny: 1 łyżeczka

Przelicznik kuchenny: 1 łyżeczka

Orzech włoski- 6 ciekawostek, które cię zaskoczą!

Orzech włoski- 6 ciekawostek, które cię zaskoczą!

Makaron z truskawkami- tanie danie dla rodziny

Makaron z truskawkami- tanie danie dla rodziny

Domowy kisiel pomarańczowy- bez chemii, naturalny smak!

Domowy kisiel pomarańczowy- bez chemii, naturalny smak!

Udka z kurczaka- 8 aromatycznych przepisów

Udka z kurczaka- 8 aromatycznych przepisów

CIASTO CZEKOLADOWE- 8 najlepszych przepisów

CIASTO CZEKOLADOWE- 8 najlepszych przepisów

Lody truskawkowe- łatwy przepis

Lody truskawkowe- łatwy przepis

ŻURAWINA- 6 faktów, które cię zainteresują!

ŻURAWINA- 6 faktów, które cię zainteresują!

Zapiekanka z porem i cukinią- prosty przepis

Zapiekanka z porem i cukinią- prosty przepis

Dip z buraków idealny do chipsów, paluszków, krakersów

Dip z buraków idealny do chipsów, paluszków, krakersów

Koktajl malinowy z pomarańczami

Koktajl malinowy z pomarańczami

Lody czekoladowe- prosty przepis

Lody czekoladowe- prosty przepis

Bób wszystko co musisz wiedzieć !

Rozpoczęcie lata i wszyscy zacierają tylko ręce dla bobu. Czas na sezon bobu uważamy za otwarty. Na rynkach i w sklepach możemy zobaczyć jego pierwsze wystawy. To najlepszy czas, ponieważ świeży i młody bób smakuje najlepiej i ma najwięcej witamin. Sprawdź jakie jeszcze ciekawostki kryje w sobie ta roślina strączkowa.

  1. Bomba witaminowa

Bób jest pełen witamin i minerałów. Warto go jeść, ponieważ ma pozytywne działanie na pracę naszego całego organizmu. Jeśli się zastanawiasz, czy w ciąży również możesz jeść bób, to odpowiedź brzmi: tak. Ma on w sobie Kwas foliowy, który jest niezbędny dla kobiet w ciąży. Wystarczy, że zjemy 100 gramów tego produkty, a pokryjemy naszą dobową dawkę kwasu foliowego.

  1. Przygotowanie nie jest trudne

Przygotowanie bobu nie powinno nikomu sprawiać problemów. Należy zagotować i posolić wodę. Możemy dać więcej soli niż zawsze, ponieważ bób nie wchłania dłużej ilości wody i często jest niesłony. Gotujemy bób od 8 do 10 minut. Po tym czasie powinien być już gotowy. Im młodszy bób, tym dłużej należy go gotować.