Czas poznać kilka zasad podyktowanych przez nasze babcie i mamy, które sprawią, że posiłki będą przygotowywane z miłością, będą zdrowe, smaczne i zachwycające swoją prostotą. Jeśli chcesz być jeszcze lepszym kucharzem niż jesteś zapraszamy do lektury!
1. Zasada sezonowości i lokalnych wyrobów
Produkty kupowane sezonowo są zawsze tańsze, łatwo dostępne i zawierają maksymalną ilość składników odżywczych. Wcinanie pomidorów z marketu w środku zimy jest dosyć bezsensownym wyborem. Nasze babcie radzą, aby w sezonie letnim, w końcówce sierpnia kupić około 10 kg pomidorów i zrobić z nich użytek. Przeciery, suszone pomidory, bazy do zup, a nawet gotowe zupy pomidorowe. W ten sposób gdy najdzie cię ochota na pomidora w zimowe poranki możesz wykorzystać swoje własne zbiory. Uwierz, że witamin będzie więcej niż w paskudnym warzywie ze sklepu.