Dziś początek grudnia, do świąt jeszcze trochę, ale po co zwlekać? Warto już teraz przygotować listę potraw i zakupów, które masz zamiar serwować w tym wyjątkowym czasie. Oto sztandarowe placki i ciasteczka, których nie może zabraknąć. Zachęcamy do zapoznania się z propozycjami. Prawdopodobnie coś was zainspiruje! Tego właśnie życzymy! I nie zwlekajcie z pieczeniem na ostatnią chwilę kochani!
MAKOWIEC
Ciasto drożdżowe
- 3,5 szklanki mąki
- 200 ml letniego mleka
- kostka masła
- 7 żółtek
- 45 g drożdży
- 8 łyżek cukru
- pół łyżeczki soli
- 1,5 łyżki wódki
Drożdże wymieszać z mąką. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając pod koniec rozpuszczony tłuszcz. Z ciasta ukształtować kulę, przełożyć do większego naczynia, przykryć. Odstawić na 2 h do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Masa makowa:
- 500 g maku
- szklanka cukru
- garść rodzynków
- 2 garście orzechów włoskich
- 4 łyżki miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka masła
- 7 białek
Mak zalać wrzącą wodą (do pokrycia), odstawić do wystygnięcia, odsączyć z nadmiaru wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem.
Do zmielonego maku dodać pozostałe składniki, wymieszać. Na końcu delikatnie wymieszać z ubitymi na sztywno białkami.
Wykonanie
Ciasto drożdżowe podzielić na 3 części, rozwałkować na prostokątne placki o grubości około 4 mm, nałożyć masę makową, zostawiając około 2 cm od samego brzegu. Zwinąć (jak roladę), a końce makowców podłożyć pod spód. Każdy z makowców przenieść na posmarowany olejem papier do pieczenia, zawinąć w niego dwukrotnie, pozostawiając około 1 cm luzu pomiędzy ciastem a papierem. Makowce ułożyć na dużej blaszce, w sporych odstępach od siebie.Piec w temperaturze 180º C przez 40 minut, do złotego brązowego koloru.