Są kwaśne, orzeźwiające i doskonale sprawdzają się podczas upałów. Czym różni się kefir od maślanki? Nasza odpowiedź!
KEFIR
- Przez dietetyków uważany za jeden z najzdrowszych produktów mlecznych. Powstaje w procesie fermentacji, w której uczestniczą bakterie i drożdże. Może hamować rozwój niektórych nowotworów np. jelita grubego. Reguluje procesy trawienne, obniża poziom cholesterolu i ciśnienia.
- 51 kcal/100 g.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















