Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

ABC mrożonek – jak zachować letnie aromaty?

Jeżeli chcesz przez wiele miesięcy cieszyć się smakiem świeżych owoców i warzyw to przechowuj je w zamrażalce. Najlepiej do mrożenia nadają się: marchewka, groszek zielony, fasolka szparagowa, brokuły, kalafior oraz owoce takie jak: jagody, jeżyny, maliny, truskawki i śliwki. Przeczytaj o czym musisz pamiętać przygotowując owoce i warzywa do mrożenia.

Lato zbliża się ku końcowi, a tym samym mija sezon na świeże warzywa i owoce. Jest jednak sposób na to, by cieszyć się ich smakiem znacznie dłużej. Tegoroczne dary natury można zjeść ze smakiem nawet za kilka miesięcy, pod warunkiem, że już teraz przygotuje się zapas mrożonek.

Mrożenie to jedna z najzdrowszych metod długoterminowego przechowywania żywności. Dlaczego? Ponieważ nie wymaga dodawania konserwantów i jednocześnie gwarantuje najmniejsze straty wartości odżywczych. Pozwala także na zachowanie walorów smakowych i apetycznego wyglądu zamrażanych produktów. Aby mrożonki były źródłem cennych witamin i składników mineralnych, muszą być odpowiednio przygotowane, przechowywane oraz rozmrażane. Dlatego warto pamiętać o kilku zasadach.

Spośród warzyw, do mrożenia świetnie nadają się marchewka, groszek zielony, fasolka szparagowa, brokuły, kalafior. Jeśli chcemy zamrozić owoce, wybierzmy w tym celu jagody, jeżyny, maliny, truskawki, śliwki. Unikniemy ich sklejenia, rozkładając je najpierw w zamrażarce na papierowych tackach. Przesypmy je do woreczków dopiero wówczas, gdy się już zamrożą.

Pamiętajmy również o tym, by warzywa i owoce mrozić bezpośrednio po przyniesieniu ich ze sklepu lub ogródka. W ten sposób nawet po wielu miesiącach zachowają wartość odżywczą porównywalną do świeżych odpowiedników. Przed zamrożeniem warzywa należy zblanszować, czyli zanurzyć we wrzątku, a następnie ostudzić. Dzięki takiemu zabiegowi zginą bakterie, a warzywa nie stracą intensywnego smaku, aromatu oraz koloru. Osuszone, pokrójmy na niewielkie kawałki. Łatwiej je wtedy rozmrozimy i szybciej przygotujemy z nich pożądane danie. Jeśli warzywa lub owoce posiadają szypułki, należy je dokładnie usunąć.

Tak przygotowane dary natury pakujemy do specjalnych woreczków. Torebki na mrożonki powinny łączyć w sobie dwie cechy: być praktyczne w użyciu i gwarantować doskonały smak przechowywanych produktów nawet wiele miesięcy po zamrożeniu. Te wykonane z najwyższej jakości folii, całkowicie bezwonne i bezpieczne dla żywności, pozwalają na przechowywanie owoców, warzyw, mięsa czy całych gotowych dań przez wiele tygodni w warunkach gwarantujących doskonały smak i aromat po odmrożeniu – podkreśla Maciej Słojewski, reprezentujący markę Paclan. Warto zaopatrzyć się w torebki, które można tuż po wyjęciu z zamrażalnika umieścić w gotującej wodzie, nie ryzykując ich rozerwania. Pomocne mogą okazać się również praktyczne klipsy ułatwiające zamykanie oraz wydzielone na torebce pole, w którym można podpisać, co i kiedy zostaje przeznaczone do zamrożenia.
Warzywa i owoce powinny być zamrażane w jak najniższej temperaturze. W ten sposób ograniczymy ilość powstających kryształków lodu, a produkty zachowają dużą ilość soku. Podczas rozmrażania natomiast warto pamiętać o kilku ważnych zasadach. Warzyw i owoców nie należy rozmrażać w temperaturze pokojowej, ponieważ sprzyja to namnażaniu się bakterii. Najlepiej będzie, gdy rozmrozimy je bezpośrednio przed spożyciem w lodówce, wrzątku (dzięki tej metodzie, utracimy najmniej witamin) lub ewentualnie w mikrofalówce.

Przygotowanie mrożonek nie jest ani skomplikowane, ani pracochłonne. Warto zatem sporządzić zapas, by móc cieszyć się smakiem aromatycznych owoców i warzyw przez okrągły rok.

Torebki na mrożonki Paclan dostępne są w pojemnościach 1l (3,40 zł) i 3l (5 zł). Każde z opakowań mieści 50 szt. torebek.