Luksusowy, domowy ajerkoniak z nutą wanilii. Idealny na świąteczny czas, który zbliża się małymi krokami.
składniki:
- 10 żółtek
- szklanka cukru
- 1 laska wanilii
- 0,3 litra mleka
- 0,5 litra spirytusu
przyrządzanie:
- Żółtka ucieramy z cukrem na gładką masę, dodajemy ziarenka wanilii, ale skórkę wyrzucamy
- Gdy masa będzie gładka, wlewamy powoli mleko i dalej miksujemy
- Następnie spirytus.
- Całość rozlewamy do ozdobnej karafki, odstawiamy w zimne oraz ciemne miejsce na około 1 tydzień
- Po tym czasie składniki pięknie się połączą i likier jest gotowy do smakowania
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














