Ta zdrowa i wegetariańska przekąska z pewnością was zaskoczy! Nie jest to zupa, a swoją konsystencją przypomina aksamitny mus. Do jej zrobienia wystarczy nam burak i kilka łatwo dostępnych produktów.
składniki:
- 800 g buraków
- 2 szklanki (1 i 1/5 l) bulionu drobiowego
- 5 łyżek (ok. 80 g) masła
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 jabłka
- 1 pęczek cebulki dymki
- 6 łyżek (90 ml) śmietany 30-36 proc.
- sól
- pieprz
przyrządzanie:
Cebule, czosnek, jabłka i buraki obierz. Cebulę, czosnek i dymkę posiekaj, a buraki i jabłka pokrój w plasterki. W głębokim rondlu roztop połowę masła, dodaj cebulę i smaż około 5 minut, aż cebula się zeszkli. Dodaj czosnek, buraki i jabłko, przesmażaj kolejne 5 minut. Następnie dolej bulion, dopraw solą i pieprzem, zagotuj, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj około 30 minut. Na koniec całość zmiksuj. Na patelni roztop pozostałe masło, dodaj dymkę i smaż około 5 minut, aż zmięknie. Rozlej do pucharków i podawaj z kleksem śmietany oraz dymką.rzem do smaku.