Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

ALE MEKSYK! – Gulasz meksykański

Coś dla miłośników prawdziwego mięsa i ostrych smaków! Prawdziwy, rozgrzewający, gęsty gulasz po meksykańsku z masą warzyw i pikantnym sosem. Rozgrzeje zimą nawet największego zmarźlucha!

składniki:

  • 400 g mielonego mięsa wołowego, 2 ząbki czosnku, 2 cebule, 1 czerwona papryka, 1 zielona papryka, 3 łodygi selera naciowego, 1 zielona papryczka chilli, ½ łyżeczki płatków chilli, 1 puszka kukurydzy, 1 puszka pomidorów, 1 puszka czerwonej fasoli, 1 łyżeczka kuminu, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 350 ml buliony wołowego, 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry, 2 łyżki oleju rzepakowego, sól do smaku

przyrządzanie:

  • Na dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w paski paprykę, seler naciowy i papryczkę chilli. Na małym ogniu smażymy około 5 minut. Następnie dodajemy wołowinę, mieszamy i smażymy kolejne 5 minut. Po upływie tego czasy wlewamy bulion, pokrojone pomidory z puszki, odcedzoną kukurydzę, fasolę, koncentrat pomidorowy i wsypujemy przyprawy. Mieszamy, zakrywamy pokrywką i na małym gazie dusimy około 20 minut. Na koniec przyprawiamy solą do smaku i posypujemy świeżą kolendrą. Podajemy z ryżem.
  •