Znamy oryginalny amerykański przepis na ich słynny jabłecznik. Oto apple pie zza oceanu!
składniki:
Na ciasto:
• 350 g mąki pszennej
• 1 łyżeczka soli
• 40 g cukru
• 230 g niesolonego, zimnego masła
• ok 60 ml bardzo zimniej wody
Na nadzienie:
• ok. 2 kg jabłek, obranych
i pokrojonych w ok. 0,5 cm plasterki
• 50 g brązowego cukru
• 60 g białego cukru
• 1 - 2 łyżki soku z cytryny
• 1 łyżeczka cynamonu
• szczypta soli
• 2 łyżki masła
przyrządzanie:
Mieszamy razem suche składniki (mąkę, sól i cukier), dodajemy pokrojone w kostkę masło, wyrabiamy chwilę, do połączenia składników, na koniec dolewamy wody, wyrabiamy max 20 sekund.
Gotowe ciasto formujemy w dwie jednakowych rozmiarów kulki, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na minimum 30 minut. W tym czasie przygotowujemy jabłka. W dużej misce łączymy pokrojone w plasterki jabłka z cukrem, sokiem z cytryny i cynamonem.
Dokładnie mieszamy całość dłońmi, odstawiamy na 1h, aż jabłka puszczą soki. Zlewamy sok z miski z jabłkami do małego garnuszka, dodajemy dwie łyżki masła i redukujemy na wolnym ogniu, aż powstanie gęsty, karmelowy syrop. W takiej postaci, z powrotem łączymy uzyskany syrop z jabłkami. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na dwa cienkie placki – średnica powinna być trochę większa niż nasza forma do pieczenia. Jednym z nich wykładamy spód formy, wyrównujemy brzegi. Do środka wykładamy gotowy farsz z jabłek, całość przykrywamy drugim plackiem ciasta. Starannie łączymy wierzchni i dolny płat ciasta – poprzez zawinięcie ciasta z góry pod spód dolnego blatu. Ostrym nożem robimy na środku placka kilka nacięć. Tak przygotowany apple pie, wkładamy w całości do lodówki.
Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez ok. 45 minut.
ZOBACZ TEŻ: Wilgotne ciasto piernikowe