Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Amerykańska szarlotka – apple pie

Znamy oryginalny amerykański przepis na ich słynny jabłecznik. Oto apple pie zza oceanu!

apple-pie-1222200_960_720

składniki:
Na ciasto: • 350 g mąki pszennej • 1 łyżeczka soli • 40 g cukru • 230 g niesolonego, zimnego masła • ok 60 ml bardzo zimniej wody Na nadzienie: • ok. 2 kg jabłek, obranych i pokrojonych w ok. 0,5 cm plasterki • 50 g brązowego cukru • 60 g białego cukru • 1 - 2 łyżki soku z cytryny • 1 łyżeczka cynamonu • szczypta soli • 2 łyżki masła

przyrządzanie:

Mieszamy razem suche składniki (mąkę, sól i cukier), dodajemy pokrojone w kostkę masło, wyrabiamy chwilę, do połączenia składników, na koniec dolewamy wody, wyrabiamy max 20 sekund.

Gotowe ciasto formujemy w dwie jednakowych rozmiarów kulki, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na minimum 30 minut. W tym czasie przygotowujemy jabłka. W dużej misce łączymy pokrojone w plasterki jabłka z cukrem, sokiem z cytryny i cynamonem.

Dokładnie mieszamy całość dłońmi, odstawiamy na 1h, aż jabłka puszczą soki. Zlewamy sok z miski z jabłkami do małego garnuszka, dodajemy dwie łyżki masła i redukujemy na wolnym ogniu, aż powstanie gęsty, karmelowy syrop. W takiej postaci, z powrotem łączymy uzyskany syrop z jabłkami. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na dwa cienkie placki – średnica powinna być trochę większa niż nasza forma do pieczenia. Jednym z nich wykładamy spód formy, wyrównujemy brzegi. Do środka wykładamy gotowy farsz z jabłek, całość przykrywamy drugim  plackiem ciasta. Starannie łączymy wierzchni i dolny płat ciasta – poprzez zawinięcie ciasta z góry pod spód dolnego blatu. Ostrym nożem robimy na środku placka kilka nacięć. Tak przygotowany apple pie, wkładamy w całości do lodówki.
Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez ok. 45 minut.