Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Ananas jakiego nie znacie

Wczytując się we wszystkie superlatywy (i brak negatywów!) ananasa aż trudno uwierzyć, że owoc ten jest u nas tak mało popularny. Jego właściwości, dzięki zawartości w miąższu różnych witamin, minerałów i związków, rozciągają się na cały organizm – lecząc, zapobiegając czy pomagając.
Ananas, występujący w stanie naturalnym w Ameryce Południowej, do Europy przywędrował dzięki Kolumbowi pod koniec XV wieku. Obecnie do głównych producentów należą Brazylia, Meksyk, Hawaje i Filipiny. Poprawną nazwą owocostanu jest ananas jadalny. Jest on silnie opancerzony zdrewniałą skórką, co utrudnia zakup odpowiednio dojrzałego owocu. Po pierwsze pomocne może okazać się dokładne zbadanie tego, co widzimy. Kolor skórki ananasa może nam już zdradzić, że jest on niedojrzały (gdy jest lekko zielonkawy), a odpadające liście i uginający się pod palcami pancerz to oznaka ananasa przejrzałego. Dojrzały owoc ananasa ma subtelny słodki smak, skórka przybiera barwę od żółtej po brązową, a miąższ jest soczysty, intensywnie złocistożółty, a nawet pomarańczowy.
Owoc ananasa zwiera w sobie wysoką dawkę bromeliny i biotyny, którym to składnikom głównie zawdzięcza swoje odchudzające właściwości. Zresztą to właśnie z nich jest najbardziej znany. Biotyna wspomaga proces redukcji węglowodanów przeciwdziałając tym samym tyciu. Enzym bromeliny zaś rozkłada białka do aminokwasów, a dodatkowo łagodzi dolegliwości trawienne w jelitach i żołądku. Oddziałuje też na układ krwionośny – przeciwdziała sklejaniu płytek krwi, rozprawia się ze skrzepami – zwiększając jego wydajność. Może też wykazywać właściwości przeciwnowotworowe, działa oczyszczająco na skórę i usuwa toksyny z organizmu.
Mangan zawarty w miąższu ananasa będzie wspomagał metabolizm kości chroniąc nas tym samym przed osteoporozą, ale również pomagając wchłonąć inne witaminy i minerały znajdujące się w owocu. Innymi obecnymi minerałami są: wapń, miedź, potas, żelazo i cynk. W składzie znajdziemy także witaminę C świetnie nadającą się do zwalczania przeziębienia, ale i też będącą silnym przeciwutleniaczem. Witamina A pomoże nam dbać o dobry wzrok i urodę, a witaminy z grupy B wspomogą walkę o dobry metabolizm i mocne nerwy jak ze stali.
Ze względu na swoje kluczowe działanie poprawiające trawienie, ananasy są głównie polecane osobom z chorobami żołądkowo-jelitowymi, wątrobowymi i niestrawnością. Wspomagają również pracę trzustki. Jednak osoby z wrzodami żołądka lub dwunastnicy nie powinny jest niedojrzałych ananasów ze względu na ich silne właściwości zakwaszające. Dlatego też najbezpieczniejszym (i najłatwiejszym w Polsce) wyjściem jest picie naturalnego, świeżo wyciśniętego soku z ananasa, np. firmy Limena Fresh & Cool. Jest on wyciśnięty z dwóch soczystych ananasów, w 100% naturalny, bez konserwantów czy dodatku cukru i tylko lekko pasteryzowany. Oprócz picia szklanki soku dziennie, można go wykorzystać jako składnik marynaty do mięsa, gdyż działa na nie zmiękczająco, ułatwiając obróbkę termiczną.
Cena: 8 PLN / 750 ml