
Coś dla wielbicieli egoztycznych smaków - niezbyt mocna nalewka o smaku i aromacie ananasów
czas: 20 minut + 3 miesiące
składniki: 
2 duże dojrzałwe ananasy
3/4 litra wódki
1/4 ltra spirytusu
1 laska wanili
skórka z pomarańczy
sok z połowy cytryny
szklanka cukru 
przyrządzanie:
Z ananasów ściąć górne liście, twardą wierzchnią skórkę. Pokroić (wraz ze środkiem) na niewielkie kawałki (takiej wielkości, aby zmieściły się w słoju). Włożyć je do słoja, dołożyć naciętą wzdłuż laskę wanilii, skórkę okrojoną z wyparzonej pomarańczy oraz sok z cytryny. Wlać alkohol. Odstawić na miesiąc w słoneczne miejsce. Następnie płyn zlać, wymieszać z wystuszonym syropem przygtowanym ze szklanki cukru i połowy szklanki wody. Wlać do butelek, zakorokować i odstawić na kolejne 2 miesiące w ciemne, chłodne miejsce.
 
 
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













