Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Ananasowy zawrót głowy i… kurczak

Ostatnimi czasy udałam się na poszukiwanie tradycyjnych polskich smaków. Będąc w podróży zawsze lubię spróbować lokalnej kuchni. Tym razem jednak po prostu udałam się do lokalu z "polskim jadłem". Trafiłam tam na ciekawe połączenie tradycji i egzotyki, do tego zabarwione nutką globalizacji w postaci frytek.

Kotlet z filetu kurczaka znamy dobrze wszyscy. Niemniej przyrządzenie go z ananasem i arbuzem daje zupełnie nową odsłonę tego tradycyjnego dania. 20140814_152750

liczba porcji: 2

składniki:
Kotlety:

  • Pierś z kurczaka
  • Bułka tarta
  • Otręby
  • Łyżka mąki kukurydzianej
  • Pół szklanki białego wina
  • Łyżka miodu
  • Jajko
  • Pieprz
  • Sól
  • Zioła
  • Curry
Surówka wiosenna:
  • Porcja młodej kapusty
  • Por
  • Rzodkiewka
Surówka z marchwi:
  • Marchew
  • Łyżka soku z cytryny lub połówka jabłka
Dodatkowo:
  • Plasterki ananasa
  • Kawałki arbuza

przyrządzanie:

W celu przyrządzenia mięsa najpierw najlepiej je przemacerować, wkładając pierś do głębokiego talerza z winem oraz miodem zmieszanym z przyprawami.

Następnie przygotowujemy panierkę z mąki kukurydzianej, bułki tartej oraz otrębów. Do tak przygotowanej mieszanki wkładamy filety, wpierw zamoczone w jajku. Obtoczone w panierce kotlety wykładamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy aż się zarumienią.

Na tarce ścieramy por, kapustę i rzodkiewkę. Mieszamy oraz doprawiamy ziołami lub koperkiem.

Marchew ścieramy na tarce, następnie kropimy sokiem z cytryny lub ścieramy także jabłko i mieszamy.

Na talerzu dekorujemy kurczaka plasterkami ananasa i kawałkami arbuza.

Podajemy z frytkami lub z ryżem.

Smacznego!