Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Najciekawsze świąteczne wydarzenia w Polsce w grudniu 2025

Najciekawsze świąteczne wydarzenia w Polsce w grudniu 2025

Tort Pistacjowy z Białą Czekoladą (hit Świąt!)

Tort Pistacjowy z Białą Czekoladą (hit Świąt!)

Wilgotne Ciasto Czekoladowe z Żurawiną

Wilgotne Ciasto Czekoladowe z Żurawiną

Mini Serniczki z Musem Malinowym

Mini Serniczki z Musem Malinowym

Piernikowe Latte

Piernikowe Latte

Grzane Wino Korzenne

Grzane Wino Korzenne

Piernikowe Cupcakes z Kremem Waniliowym

Piernikowe Cupcakes z Kremem Waniliowym

Tartaletki z Karmelową Masą i Orzechami

Tartaletki z Karmelową Masą i Orzechami

Świąteczne Desery w Mini Wersji: Słodkości na Jeden Kęs

Świąteczne Desery w Mini Wersji: Słodkości na Jeden Kęs

Rozgrzewające Napoje na Grudzień: Co Pijemy Podczas Świąt?

Rozgrzewające Napoje na Grudzień: Co Pijemy Podczas Świąt?

Świąteczne Dekoracje Stołu w Stylu „Natural Glam”

Świąteczne Dekoracje Stołu w Stylu „Natural Glam”

Najmodniejsze Świąteczne Ciasta Roku: Pistacja, Mak i Czekolada

Najmodniejsze Świąteczne Ciasta Roku: Pistacja, Mak i Czekolada

Świąteczne Trendy w Kuchni 2024: Co Króluje w Grudniu?

Świąteczne Trendy w Kuchni 2024: Co Króluje w Grudniu?

Najlepsze Przepisy na Święta Bożego Narodzenia – Potrawy, Które Pokochasz Ty i Twoi Goście!

Najlepsze Przepisy na Święta Bożego Narodzenia – Potrawy, Które Pokochasz Ty i Twoi Goście!

Angielski podwieczorek z bezą i mrożonymi owocami

Jak cieszyć się smakiem ulubionych owoców przez cały rok? Wystarczy użyć tych mrożonych – odpowiednio podane smakują wyśmienicie. Dla wszystkich, którzy tęsknią za słonecznym latem i smakowitymi darami natury, eksperci Ahmad Tea London przygotowali pyszny deser. Zapraszamy do zapoznania się z przepisem na angielski podwieczorek z bezą i owocami.

ciastko

składniki:
Ciasto:

  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • 120 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • bardzo drobno zmielone liście herbaty English Afternoon Ahmad Tea London
Beza:
  • 3 białka
  • 150 g cukru
  • 4 łyżki syropu malinowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Posypka:
  • mrożone owoce
  • wiórki kokosowe
  • płatki migdałów
  • bita śmietana
  • cukier puder

przyrządzanie:

Sposób przygotowania ciasta:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i przygotuj blachę wykładając ją papierem do pieczenia.

  2. Ubij białka jaj, stopniowo dodając cukier, aż pojawi się sztywna piana.

  3. W osobnej misce ubij żółtka i dodaj resztę cukru, aż masa będzie gęsta.

  4. Do miski z żółtkami dodaj ubite wcześniej białka, a także mąkę, proszek do pieczenia, bardzo drobno zmielone liście herbaty English Afternoon Ahmad Tea Lodnon, ekstrakt waniliowy oraz szczyptę soli i wszystko delikatnie wymieszaj.

  5. Masę przełóż do blachy i włóż do piekarnika na 15 minut.

  6. Ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

Sposób przygotowania bezy :

  1. Białka ubijaj stopniowo, sukcesywnie dodając cukier, ekstrakt waniliowy oraz syrop malinowy. Masę ubijaj do momentu, aż uzyskasz sztywną pianę.

  2. Rozłóż ciasto równomiernie w okrągłej blasze, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.

  3. Włącz piekarnik i nagrzej do 110 stopni, piecz przez godzinę, aż beza będzie sucha i chrupiąca na zewnątrz. Następnie ostudź ją.

Dekoracja ciasta i ostatnie kroki:

  1. Za pomocą dużej filiżanki wytnij z ciasta koła i posmaruj je warstwą bitej śmietany o grubości 1 cm.

  2. Pokrusz bezę i posyp nią kawałki ciasta z bitą śmietaną.

  3. Ciastko posyp rozmrożonymi owocami, wiórkami kokosowymi, migdałami oraz szczyptą cukru pudru.

ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy