Jak cieszyć się smakiem ulubionych owoców przez cały rok? Wystarczy użyć tych mrożonych – odpowiednio podane smakują wyśmienicie. Dla wszystkich, którzy tęsknią za słonecznym latem i smakowitymi darami natury, eksperci Ahmad Tea London przygotowali pyszny deser. Zapraszamy do zapoznania się z przepisem na angielski podwieczorek z bezą i owocami.
składniki:
Ciasto:
- 4 jajka
- 200 g cukru
- 120 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- bardzo drobno zmielone liście herbaty English Afternoon Ahmad Tea London
- 3 białka
- 150 g cukru
- 4 łyżki syropu malinowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- mrożone owoce
- wiórki kokosowe
- płatki migdałów
- bita śmietana
- cukier puder
przyrządzanie:
Sposób przygotowania ciasta:
-
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i przygotuj blachę wykładając ją papierem do pieczenia.
-
Ubij białka jaj, stopniowo dodając cukier, aż pojawi się sztywna piana.
-
W osobnej misce ubij żółtka i dodaj resztę cukru, aż masa będzie gęsta.
-
Do miski z żółtkami dodaj ubite wcześniej białka, a także mąkę, proszek do pieczenia, bardzo drobno zmielone liście herbaty English Afternoon Ahmad Tea Lodnon, ekstrakt waniliowy oraz szczyptę soli i wszystko delikatnie wymieszaj.
-
Masę przełóż do blachy i włóż do piekarnika na 15 minut.
-
Ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
Sposób przygotowania bezy :
-
Białka ubijaj stopniowo, sukcesywnie dodając cukier, ekstrakt waniliowy oraz syrop malinowy. Masę ubijaj do momentu, aż uzyskasz sztywną pianę.
-
Rozłóż ciasto równomiernie w okrągłej blasze, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
-
Włącz piekarnik i nagrzej do 110 stopni, piecz przez godzinę, aż beza będzie sucha i chrupiąca na zewnątrz. Następnie ostudź ją.
Dekoracja ciasta i ostatnie kroki:
-
Za pomocą dużej filiżanki wytnij z ciasta koła i posmaruj je warstwą bitej śmietany o grubości 1 cm.
-
Pokrusz bezę i posyp nią kawałki ciasta z bitą śmietaną.
-
Ciastko posyp rozmrożonymi owocami, wiórkami kokosowymi, migdałami oraz szczyptą cukru pudru.