Typowy angielski pudding przygotowuje się dużym wyprzedzeniem. Przez kilka tygodni przed świętami deser dojrzewa w lodówce. Tuż przed podaniem ponownie podgrzewa się go na parze - jest pyszny. Mimo, że to danie typowe dla innej narodowości - koniecznie wypróbujcie go w swojej kuchni!
składniki:
| Żurawina suszona | 150 gram |
| rodzynki sułtanki | 150 gram |
| posiekane, suszone śliwki | 150 gram |
| sherry Pedro Ximenez | 175 ml |
| mąka | 100 gram |
| świeża, rozdrobniona bułka (bez skórki) | 125 gram |
| łój wołowy | 150 gram |
| cukier Muscovado | 150 gram |
| mielony cynamon | 1 łyżeczka |
| mielone goździki | ¼ łyżeczki |
| proszek do pieczenia | 1 łyżeczka |
| skórka starta z 1 cytryny | |
| duże jajka | 3 |
| średnie jabłko (obrane i utarte) | 1 |
| miód | 2 łyżki |
| sól | szczypta |
przyrządzanie:
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















