Typowy angielski pudding przygotowuje się dużym wyprzedzeniem. Przez kilka tygodni przed świętami deser dojrzewa w lodówce. Tuż przed podaniem ponownie podgrzewa się go na parze - jest pyszny. Mimo, że to danie typowe dla innej narodowości - koniecznie wypróbujcie go w swojej kuchni!
składniki:
Żurawina suszona | 150 gram |
rodzynki sułtanki | 150 gram |
posiekane, suszone śliwki | 150 gram |
sherry Pedro Ximenez | 175 ml |
mąka | 100 gram |
świeża, rozdrobniona bułka (bez skórki) | 125 gram |
łój wołowy | 150 gram |
cukier Muscovado | 150 gram |
mielony cynamon | 1 łyżeczka |
mielone goździki | ¼ łyżeczki |
proszek do pieczenia | 1 łyżeczka |
skórka starta z 1 cytryny | |
duże jajka | 3 |
średnie jabłko (obrane i utarte) | 1 |
miód | 2 łyżki |
sól | szczypta |
przyrządzanie:
Umieścić żurawinę, sułtanki i posiekane śliwki w misce i zalać sherry Pedro Ximenez. Wymieszać, przykryć folią spożywczą i pozostawić na noc lub na klika dni w chłodnym miejscu.
W dużym garnku zagotować wodę. Formę na pudding wraz z pokrywką wysmarować masłem.
W dużej misce wymieszać dokładnie wszystkie pozostałe składniki puddingu – mąkę, rozdrobnioną bułkę, proszek do pieczenia, jajka, utarte jabłko, miód, cukier, skórkę z cytryny, łój wołowy, cynamon, goździki i szczyptę soli. Na koniec dodać namoczone, suszone owoce razem z sherry. Masę na pudding przełożyć do naczynia, przykryć pokrywką i owinąć folią spożywczą. Postawić na dnie garnka z gotującą wodą lub na sicie do gotowania na parze, tak aby woda nie dostała się do puddingu. Pudding gotować na parze przez 5 godzin, kontrolując czy woda nie wyparowała. Wyjąć pudding z garnka i kiedy trochę przestygnie schować go do lodówki na kilka tygodni. W dniu podania deser ponownie gotować w kąpieli wodnej, tym razem przez 3 godziny. Gotowy pudding wyjmować poprzez przewrócenie foremki do góry nogami.