
Największe skarby kuchni śródziemnomorskiej na jednym półmisku - czy to może nie być smaczne?
przepis z kuchni: hiszpańskiej
czas: 90 minut
liczba porcji: 4
składniki: 
3 czerwone papryki
2 żółte lub pomarańczowe papryki
50 g suszonych pomidorów
1 ząbek czosnku
4 serca karczochów
2 łyżki octu balsamicznego
łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz
sos chilli
liście bazylii do przybrania 
przyrządzanie:
Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na ćwiartki po długości. Piec ją skórką do góry pod rozgrzanym grillem w piekarniku przez około 20 – 25 minut, aż skórka zacznie się zwęglać. Wyjąć i ostudzić. Kiedy papryki są jeszcze ciepłe zdjąć skórkę i pokrojone na kawałki ułożyć na półmisku. Karczochy pokroić w plastry i ułożyć na papryce. Czosnek i suszone pomidory drobno posiekać i wyłożyć na półmisku. Ocet wymieszać z kilkoma kroplami sosu chilli, szczyptą soli i oliwą z oliwek. Tak przygotowanym dressingiem polać mieszankę warzyw. Udekorować listkami bazylii. Podawać jako przystawkę z białym pieczywem.
uwagi: 
Aby skrócić czas przygotowania potrawy można posłużyć się gotową, kupowaną w sklepie, papryką w oleju. Można też wykorzystać przygotowaną wcześniej według podanego przez nas wcześniej przepisu. 
 
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













