Kulki mięsne obtaczane w sezamie to świetna przekąska. Szybko, smacznie i efektownie.
składniki:
- 40 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- cebula
- papryczka chilli
- jajko
- pół szklanki sezamu
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- pieprz
przyrządzanie:
- Cebulę obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach, odciśnij sok, dodaj do mięsa.
- Papryczkę oczyść z nasion, drobno posiekaj.
- Dodaj do mięsa razem z żółtkiem, dokładnie wyrób.
- Dopraw do smaku.
- Z mięsnej masy formuj nieduże kulki.
- Obtaczaj je w białku ubitym z odrobiną wody, a potem w sezamie.
- Kładź na średnio rozgrzany olej i smaż na złoty kolor.
- Osącz z nadmiaru tłuszczu.