To danie jest zbliżone do naszych mielonych. Jednak dzięki mieszance przypraw zyskuje inny smak. Arabskie kefty warto wypróbować, bo grzeszą smakiem i nie są pracochłonne.
[caption id="attachment_196118" align="aligncenter" width="498"] Moroccan Kefta and Tomato Tagine[/caption]składniki:
-1/2 kg mielonej wołowiny,
-cebula,
-2 ząbki czosnku,
-łyżka jogurtu naturalnego,
-łyżka koncentratu pomidorowego
-łyżeczka oregano,
-1/2 pęczka natki pietruszki,
-50g sera feta,
-sól, pieprz.
przyrządzanie:
- Cebulę posiekać, zeszklić na odrobinie oleju.
- Dodać do mięsa, dodać drobno posiekany czosnek, jogurt naturalny oraz koncentrat pomidorowy.
- Doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano. Dokładnie wyrobić masę.
- Pietruszkę dokładnie posiekać, dodać pokruszony ser feta, wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
- Z masy mięsnej formować placuszki, nakładać po trosze farszu i zlepiać, formując podłużne kefty.
- Obsmażyć na oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. Można także upiec je na grillu lub zapiec w piekarniku.