Jak najlepiej rozgrzać się w zimowe wieczory? Serwując sobie aromatyczną zupę. Mamy dla was świetny przepis na zupę marchewkową z dodatkiem imbiru.
składniki:
- 1 kg marchewki
- 1 cebula
- ok 50 g masła klarowanego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 papryczka chili
- dość duży kawałek imbiru ok 7 cm
- 1 pomarańcza
- ok 1,5 -1,8 litra bulionu drobiowego
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 2 łyżki śmietany
- mięta i grzanki do dekoracji
- sól, pieprz
przyrządzanie:
Pokroić marchewkę w talarki, cebulę oraz papryczkę w kostkę, imbir zetrzeć na małych oczkach. Masło oraz oliwę wlać do garnka i rozpuścić, wrzucić cebulę. Zetrzeć skórkę oraz wycisnąć sok z pomarańczy. Gdy cebula będzie zeszklona dodać papryczkę, imbir, marchewkę oraz skórkę i sok z pomarańczy. Przygotować bulion naturalny lub z 2 gotowych kostek i zalać nim gotującą się marchewkę. Dodać płaską łyżeczkę kolendry. Wszystko gotować do momentu aż marchewka będzie w miękka. Całość porządnie zblendować a następnie jeszcze trochę podgotować.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem