Aromatyczne ciasto migdałowo- pomarańczowe nada się idealnie na świąteczny stół. Jest proste w przygotowaniu, a powala swoim aromatem, zapachem i przede wszystkim niezwykłym smakiem.
składniki:
- 2 pomarańcze,
- 6 jajek (osobno białka i żółtka),
- 25 dag cukru brzozowego,
- 30 dag mielonych migdałów,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- płatki migdałowe do posypania
przyrządzanie:
- Pomarańcze umyć i włożyć w całości do niedużego garnka i zalać zimną wodą. Gotować pod przykryciem około 15 minut od momentu zagotowania.
- Wodę wylać i powtórzyć czynność. Gotować na małym ogniu przez 75-90 minut, do czasu aż będą miękkie.
- Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
- Wystudzone pomarańcze przekroić na ćwiartki, usunąć ewentualne pestki i dokładnie zmiksować.
- Cukier brzozowy podzielić na dwie części: jedną ubić z białkami na sztywną pianę, drugą dodać do żółtek i ubić na jasny krem.
- Pomarańcze, cukier, proszek do pieczenia i mielone migdały wymieszać. Dodać ubitą pianę i krem. Wszystko razem wymieszać.
- Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać wierzch. Posypać płatkami migdałowymi.
- Wstawić na najniższą półkę do gorącego piekarnika i piec 75 minut.
ZOBACZ TEŻ: Wilgotne ciasto piernikowe