Aromatyczny likier pomarańczowy, który przygotujesz w prosty sposób, a osłodzi ci niejedno popołudnie!
składniki:
- 300 ml wody,
- 1 litr alkoholu 70 procent
- 8 średnich pomarańczy
- 1,5 szklanki cukru białego
przyrządzanie:
- Pomarańcze dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Wkładamy do średniej wielkości garnka i zalewamy wrzącą wodą. Owoce odcedzamy i osuszamy dokładnie papierowym ręcznikiem. Następnie obieramy. Obrane skórki z pomarańczy wrzucamy do dużego słoika i zalewamy alkoholem. Zakręcamy i odstawiamy na całą noc.
- Po upływie tego czasu wyjmujemy skórki ze słoika i zalewamy je chłodną, przegotowaną wodą, natomiast alkohol, w którym się moczyły, przelewamy do butelki lub innego słoika. Wstrząsamy.
- Wodę wlewamy do dużego rondla. Wyciskamy sok z obranych pomarańczy. Wyciśnięty sok wlewamy do rondla z wodą. Dodajemy cukier. Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając i pilnując, aby woda z sokiem się nie zagotowała – i tak aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
- Tak przygotowany płyn przelewamy do dużego słoika lub butelki, wlewamy alkohol i zakręcamy. Przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu przez około 7 dni. Po tym czasie likier jest gotowy do spożycia.