Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Błyskawiczna surówka obiadowa z marchewki i migdałów

Błyskawiczna surówka obiadowa z marchewki i migdałów

MARCHEWKA na 20 sposobów!

MARCHEWKA na 20 sposobów!

Kremowa czekolada na gorąco o smaku śliwkowym

Kremowa czekolada na gorąco o smaku śliwkowym

Grzany cydr

Grzany cydr

Puszyste naleśniki na maślance

Puszyste naleśniki na maślance

20 pomysłów na podanie GORĄCEJ CZEKOLADY

20 pomysłów na podanie GORĄCEJ CZEKOLADY

14 pomysłów na podanie KLOPSIKÓW

14 pomysłów na podanie KLOPSIKÓW

25 pomysłów na serwowanie KURCZAKA (całego, piersi, pałek)

25 pomysłów na serwowanie KURCZAKA (całego, piersi, pałek)

Krem do pieczywa z makreli

Krem do pieczywa z makreli

Bardzo chrupiące pałki z kurczaka- najprostszy przepis

Bardzo chrupiące pałki z kurczaka- najprostszy przepis

Gorąca czekolada dla dorosłych (z alkoholem)

Gorąca czekolada dla dorosłych (z alkoholem)

Ciasto cytrynowe z makiem, na maślance

Ciasto cytrynowe z makiem, na maślance

Zakopiańska pasta do chleba z bryndzy

Zakopiańska pasta do chleba z bryndzy

Jajecznica po BACOWSKU

Jajecznica po BACOWSKU

Pasta bananowa do naleśników, chleba, tostów

Pasta bananowa do naleśników, chleba, tostów

Prosty mus cytrynowy

Prosty mus cytrynowy

Aromatyczny likier pomarańczowy!

Aromatyczny likier pomarańczowy, który przygotujesz w prosty sposób, a osłodzi ci niejedno popołudnie!   

składniki:

  • 300 ml wody,
  • 1 litr alkoholu 70 procent
  • 8 średnich pomarańczy
  • 1,5 szklanki cukru białego

przyrządzanie:

  • Pomarańcze dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Wkładamy do średniej wielkości garnka i zalewamy wrzącą wodą. Owoce odcedzamy i osuszamy dokładnie papierowym ręcznikiem. Następnie obieramy. Obrane skórki z pomarańczy wrzucamy do dużego słoika i zalewamy alkoholem. Zakręcamy i odstawiamy na całą noc.
  • Po upływie tego czasu wyjmujemy skórki ze słoika i zalewamy je chłodną, przegotowaną wodą, natomiast alkohol, w którym się moczyły, przelewamy do butelki lub innego słoika. Wstrząsamy.
  • Wodę wlewamy do dużego rondla. Wyciskamy sok z obranych pomarańczy. Wyciśnięty sok wlewamy do rondla z wodą. Dodajemy cukier. Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając i pilnując, aby woda z sokiem się nie zagotowała – i tak aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  • Tak przygotowany płyn przelewamy do dużego słoika lub butelki, wlewamy alkohol i zakręcamy. Przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu przez około 7 dni. Po tym czasie likier jest gotowy do spożycia.