Makaron na obiad to zawsze dobry pomysł. Tylko co do niego podać? My proponujemy aksamitny i aromatyczny sos pieczarkowy!
składniki:
- 500 g makaronu penne
- 250 g pieczarek
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 g śmietany 18 %
- ser żółty twardy
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
przyrządzanie:
1. Pieczarki obieramy i myjemy.
2. Rozgrzewamy na patelni oliwę, dodajemy cebulę, czosnek i pieczarki. Smażymy.
3. Dolewamy śmietanę, przyprawiamy solą i pieprzem.
4. Blendujemy do uzyskania kremowej konsystencji.
5. Posypujemy szczypiorkiem.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














