Arroz con leche to bardzo popularny deser hiszpański. Jest łatwy w przygotowaniu, ale efekt wyborny! Nietypowy smak nadaje mu cynamon. Można go także podać z dowolnymi owocami. Spróbujecie?
składniki: 
- 200 g ryżu o okrągłych ziarnach
- 1 litr mleka
- 80 g cukru
- Cynamon w proszku do posypania
- laska cynamonu
przyrządzanie:
- Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier, laskę cynamonu i zagotowujemy.
- Ryż układamy na sicie i przelewamy zimną wodą tak długo, aż woda po płukaniu ryżu zmieni kolor z białego na przezroczysty.
- Do gotującego się mleka wrzucamy ryż, zmniejszamy ogień i gotujmy około pół godziny, mieszając co jakiś czas. Gdy ryż już będzie miękki, wyjmujemy laskę cynamonu, a ryż przekładamy do małych miseczek lub szklanych pucharków.
- Podajemy ostudzony, posypany mielonym cynamonem.
 
 
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















