Arroz con leche to bardzo popularny deser hiszpański. Jest łatwy w przygotowaniu, ale efekt wyborny! Nietypowy smak nadaje mu cynamon. Można go także podać z dowolnymi owocami. Spróbujecie?
składniki:
- 200 g ryżu o okrągłych ziarnach
- 1 litr mleka
- 80 g cukru
- Cynamon w proszku do posypania
- laska cynamonu
przyrządzanie:
- Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier, laskę cynamonu i zagotowujemy.
- Ryż układamy na sicie i przelewamy zimną wodą tak długo, aż woda po płukaniu ryżu zmieni kolor z białego na przezroczysty.
- Do gotującego się mleka wrzucamy ryż, zmniejszamy ogień i gotujmy około pół godziny, mieszając co jakiś czas. Gdy ryż już będzie miękki, wyjmujemy laskę cynamonu, a ryż przekładamy do małych miseczek lub szklanych pucharków.
- Podajemy ostudzony, posypany mielonym cynamonem.