Tradycyjna grecka zupa cytrynowa, składająca się z kilku zaledwie składników - jej nazwa znaczy dosłownie "jajo i cytryna".
przepis z kuchni: greckiej
czas: 20 min + 60 min na przygotowanie wywaru jarzynowego
liczba porcji: 6
składniki:
6 szklanek jasnego wywaru jarzynowego (marchewka, pietruszka, por, seler, itp.)
1/2 szklanki bardzo drobnego makaronu
3 jajka
sok z dużej cytryny
2-3 plasteki cytryny do przybrania
kilka listków pietruszki do przybrania
sól, pieprz
przyrządzanie:
Do przygotowanego wywaru jarzynowego wsypać makaron. Jaja ubijać trzepaczką aż się spienią. Wlać do nich wycisinęty sok z cytryny i odrobine zimnej wody. Dalej przez chwilę ubijać. Następnie dodać 2-3 lyżki gorącego wywaru, a po chwili następne. Garnek z wywarem zdjąć z ognia, wlać do niego masę jajeczno -cytrynową i energicznie zamieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Każdą porcję udekorować plastekiem cytryny i natką pietruszki.
uwagi:
Do dekoracji można też użyć cieniutko obraną skórkę z cytryny lub posypać zupę otartą skórką cytrynową.