Owoc, o którym dzisiaj dowiemy się trochę więcej, nazywany jest owocem smaczliwki lub gruszką awokado. Ten kremowy cud natury coraz częściej gości na naszych stołach. Oto 7 ciekawostek, których zapewne o awokado jeszcze nie wiedziałeś!
Zobacz też: Sos z awokado
4. Bogate źródło witamin
Awokado bogate jest w nienasycone kwasy tłuszczowe, aminokwasy i proteiny. Jest też znakomitym źródłem takich substancji mineralnych jak wapń, potas i fosfor. W awokado znajduje się też kwas pantotenowy, który jest niezbędny między innymi do prawidłowego metabolizmu białek, cukrów i tłuszczów.
Przede wszystkim docenia się jednak witaminy, których dostarcza nam ten niesamowity owoc: A, B1, B2, C, E, PP, K i H. Dzięki nim między innymi mamy odżywioną skórę, działają one przeciwalergicznie i hamują parowanie wody z organizmu.
Na kolejnej stronie więcej o awokado!