Przysmaki z różnych stron świata połączone w jednym, oryginalnym w smaku daniu
czas: 30 minut
liczba porcji: 4
składniki:
2 duże dojrzałe awokado
2 jaja
1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
4 łyżki czarnego kawioru
1 czubata łyżka jogurtu naturalnego
sól, świeżo zmielony pieprz
przyrządzanie:
Jaja ugotować na twardo w osolonym wrzątku, ostudzić. Awokado umyć i – nie obierając – przekroić wzdłuż na połówki, wyjąć pestki i każdą połowę skropić obficie sokiem z cytrny, aby nie pociemniały.
Jaja obrać, pokroić w drobną kostkę, dodać posiekany szczypiorek, sok z cytryny, só i pieprz. Przygotowaną masą napełnić połówki awokado. Na wierzchu każdej z nich ułożyć łyżkę kawioru. Ewentualnie udekorować ćwiartką cytryny. Podawać z małymi łyżeczkami.