Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Baba ponczowa

Ta efektowna baba drożdżowa, apetycznie pachnąca pomarańczowym ponczem, uda się każdemu

czas: 15 minut+ 80 minut wyrastania i pieczenia

liczba porcji: 12

składniki:

Ciasto:
400 g mąki
200 ml mleka
50 g drożdży
100 g cukru
100 g masła
2 jaja
1 żółtko
otarta skórka z cytryny
10 g cukru waniliowego
szczypta soli
Poncz:
200 ml likieru pomarańczowego (cointreau, grand marnier)
100 ml rumu
sok z cytryny
Polewa: 150 g cukru
sok z dwóch cytryn

przyrządzanie:

Drożdże rozkruszyć i połączyć z ciepłym mlekiem i połową łyżeczki cukru. Wszystko dokładnie wymieszać, tak aby składniki rozpuściły się w mleku. Następnie dodać jaja i żółtko i ponownie dokładnie wymieszać. Do dużej miski wsypać mąką, cukier, cukier waniliowy, sól oraz skórkę otartą z wyszorowanej wcześniej i wyparzonej cytryny. Wlać mieszankę mleka i drożdży i miksować na wolnych obrotach, a następnie przez chwilę na wyższych. Dodać wyjęte wcześniej z lodówki masło i wszystko razem dokładnie wymieszać. Formę do bab nasmarować tłuszczem, wysypać mąką. Wlać do niej ciasto i wstawić do lekko nagrzanego piekarnika (ok. 50 stopni) na ok. 40 minut, aby wyrosło. Następnie zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 40 minut. Gdy ciasto ostygnie, nasączyć je dokładnie (robiąc w tym celu nakłucia wykałaczką) ponczem przygotowanym z likieru pomarańczowego, soku z cytryny i rumu. Odstawić na kilka godzin. Następnie wyjąć je na półmisek. Przygotować lukier: do rondelka wsypać cukier, wlewać powoli sok z cytryny, podgrzewając na niewielkim ogniu i ciągle mieszając do czasu rozpuszczenia się cukru. Odstawić do ostygnięcia, raz na jakiś czas mieszając. Gdy zaczyna gęstnieć, polać nim babę.