Nasze babcie znają się na domowych wypiekach! Ich ciasta zawsze zaskakują smakiem i przywołują nam wspomnienia z dzieciństwa. Oto sprawdzony i przekazywany z pokolenia na pokolenie przepis na drożdżowe ciasto z jagodami.
składniki:
- 0.5 kg - 0.6 kg mąki pszennej
- 0.5 kostki drożdży (50 g)
- 1 jajko
- 6 łyżek cukru kryształu
- szczypta soli
- 1 szklanka mleka
- 2-3 łyżki wody
- 3 łyżki masła - roztopić
- garść jagód
przyrządzanie:
Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami cukru, dodać ciepłe, 3 łyżki mąki, wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu dosypać mąkę, lekko roztrzepane jajko, masło, szczyptę soli, wodę, cukier i zagnieść ciasto.
Dokładnie zagniecione ciasto pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ponownie zagnieść. Ciasto rozwałkować i wyłożyć do wysmarowanej wcześniej formy.
Na wierzch ułożyć jagody, tak przygotowane ciasto przed włożeniem do pieca pozostawić na 15 min do wyrośnięcia.
Dokładnie zagniecione ciasto pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ponownie zagnieść. Ciasto rozwałkować i wyłożyć do wysmarowanej wcześniej formy.
Na wierzch ułożyć jagody, tak przygotowane ciasto przed włożeniem do pieca pozostawić na 15 min do wyrośnięcia.
ZOBACZ TEŻ: Wilgotne ciasto piernikowe