Ten smak długo pozostanie w naszej pamięci.Przed Wami babeczki mocno czekoladowe, z dodatkiem buraka i bezą. Coś pysznego, coś pięknego, bez wyrzutów sumienia!
składniki:
- 200 g obranych i ugotowanych buraków
- 150 ml oleju rzepakowego
- 3 jajka + 1 białko
- 60 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g mąki
- 150 g cukru + 70 g
- szczypta soli
- 1 łyżka ulubionej konfitury
przyrządzanie:
- Buraki pokrój w kostkę i zmiksuj z olejem na gładką masę.
- Mąkę wymieszaj z mąką, proszkiem do pieczenia, kakao, szczyptą soli, 200 g cukru.
- Połącz z burakiem.
- Ciasto przełóż do papilotek.
- Piecz w temperaturze 175 stopni C przez 20-25 minut.
- Gotowe babeczki przestudź.
- Teraz czas na przygotowanie bezików.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- Białko ubij mikserem na sztywną pianę.
- Dodawaj stopniowo 70 g cukru.
- Masę bezową przełóż a blaszkę za pomocą łyżki lub szprycy cukierniczej.
- Beziki wstaw do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i susz przez godzinę.
- Po czasie uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw przez 30 minut.
- Gotowe bezy posmaruj konfiturą i przyklej do babeczek.