Z domowych wypieków my najbardziej uwielbiamy muffiny. Specjalnie dla was przepis idealny na zimowe chłody - mocno czekoladowe babeczki z serkiem mascarpone i nutką pomarańczy.
składniki:
- 250g mąki pszennej
- 100g cukru brązowego
- 1 szklanka mleka
- 2/3 szklanki oleju
- 2 jajka
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 250g serka mascarpone
- 100g czekolady 70% kakao z pomarańczą
przyrządzanie:
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie łączymy z serkiem mascarpone. Wstawiamy do lodówki.
-
Wszystkie sypkie składniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i kakao) mieszamy w misce, następnie łączymy z mlekiem, olejem i jajkami. Miksujemy masę aż do uzyskania gładkiej konsystencji i mieszamy ze skórką pomarańczową.
- Przekładamy do foremek i pieczemy w temperaturze 180ºC przez 20 minut.
-
Ostudzone muffiny dekorujemy wcześniej przygotowanym kremem czekoladowym
ZOBACZ TEŻ: Wilgotne ciasto piernikowe