Lubicie batoniki Bounty? To spróbujcie wykorzystać je do domowych muffinów!
składniki:
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- niecałe 3/4 szklanki maślanki
- 35 ml oleju
- 2 batony "Bounty"
- wiórki kokosowe
przyrządzanie:
W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. W oddzielnej misce ubić jajka z cukrami. Dodać maślankę i olej, zmiksować. Do masy przesiać mąkę z kakao i proszkiem, wymieszać dokładnie łyżką. Batony pokroić w kostkę, obtoczyć w mące i dodać do masy.
Ciasto nakładać łyżką do specjalnej formy do pieczenia muffinek, wyłożonej papierowymi papilotkami, lub do foremek na babeczki.
Piec ok. 20-25 min. w 200°C.
Upieczone muffiny posypać wiórkami kokosowymi.