Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Babeczki z kremem budyniowym

Zaletą babeczek jest to, że nie są one zbyt słodkie. Wystarczy, zagnieść ciasto, następnie upiec z niego babeczki i nadziać je masą budyniową, którą możemy zabarwić na dowolny kolor barwnikami spożywczymi.

Pyszne babeczki, które zachwyciły moich bliskich. Smakują cudownie, ponieważ nie są zbyt słodkie, a wręcz w sam raz! Z podanych składników zrobimy ok. 20 babeczek

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka

Krem:

  • 400ml mleka
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 100 g masła

Dodatkowo:

  • foremki do babeczek
  • do zdobienia owoce, perełki,posypki cukrowe, barwniki spożywcze

Sposób przyrządzenia:

Ciasto:

Wszystkie składniki połączyć ze sobą i sprawnie zagniatać ciasto do momentu sklepienia się wszystkich składników ze sobą. Schłodzić w lodówce ok. 10-15 minut. Foremki do babeczek wysmarować tłuszczem, a następnie wylepiać je ciastem. Piec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.

Masa:

W garnku rozpuścić masło w 300 ml mleka. W pozostałym mleku zmieszać budyń, mąkę i cukier. Gdy masło z mlekiem zacznie się lekko gotować, wlać do rondelka rozmieszany budyń. Gotować masę cały czas energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Zdjąć z ognia, ostudzić.

Babeczki nadziewać masą, którą możemy wcześniej zabarwić na dowolny kolor barwnikami spożywczymi (nie zmieni to smaku masy). Dowolnie, fantazyjnie ozdobić babeczki.

Smacznego!!