Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Sernik czeski

Sernik czeski

Poduszki z czekoladą

Poduszki z czekoladą

Sałatka z piersi kurczaka i papryki

Sałatka z piersi kurczaka i papryki

Sałatka z chorizo i pomarańczą

Sałatka z chorizo i pomarańczą

Naleśniki zapiekane z nadzieniem

Naleśniki zapiekane z nadzieniem

Roladki z jajek

Roladki z jajek

Kuskus z warzywami i kiełbasą

Kuskus z warzywami i kiełbasą

Kotlety ryżowe w sosie pomidorowym

Kotlety ryżowe w sosie pomidorowym

Sałatka z brokułami z dodatkiem jajka

Sałatka z brokułami z dodatkiem jajka

Placki ziemniaczane z nadzieniem

Placki ziemniaczane z nadzieniem

Orzeszki z ciecierzycy

Orzeszki z ciecierzycy

Gruszka z pieca

Gruszka z pieca

Marchewkowe muffinki

Marchewkowe muffinki

Łosoś z makaronem i warzywami

Łosoś z makaronem i warzywami

Mus twarożkowo- galaretkowy

Mus twarożkowo- galaretkowy

Kurczak z granatem i winogronami

Kurczak z granatem i winogronami

Pizza po góralsku z plasterkami oscypka

Pizza jest specjałem kuchni włoskiej. W wersji podstawowej jest ona przyrządzana na cieście drożdżowym, polana sosem pomidorowym i posypana tartym serem mozzarella. Nasz przepis urozmaiciliśmy cebulą, wędliną, pieczarkami i oscypkiem.

SKŁADNIKI:

  • 50 dag mąki
  • sól
  • 3 dag.drożdży
  • 3,5 łyżki oleju
  • 0,5 okrągłego oscypka
  • 3 duże pieczarki
  • 15 dag startego żółtego sera
  • 5 plasterków wędliny
  • 0,5 cebuli
  • keczup
  • przyprawa do pizzy
  • sosy: ziołowy i meksykański

PRZYGOTOWANIE

  1. Mąkę wsypujemy do miski.Dodajemy sól i drożdże. Wlewamy olej i szklankę letniej wody,mieszamy. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
  2. Cebulę i pieczarki obieramy.
  3. Oscypka i pieczarki kroimy w plastry,cebulę i wędlinę w małą kostkę.
  4. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 2 cm.
  5. Na blasze rozkładamy papier do pieczenia i wykładamy ciasto.
  6. Równomiernie rozsmarowujemy cienką warstwę keczupu, posypujemy przyprawą do pizzy.
  7. Kolejno warstwami układamy: cebulę, wędlinę, pieczarki i oscypka. Następnie równomiernie posypujemy żółtym serem.
  8. Pizzę pieczemy ok.15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 stopni, aż żółty ser się lekko przyrumieni.
  9. Podajemy z sosami: ziołowym i meksykańskim.