Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Pikantna sałatka

Pikantna sałatka

Szybka sałatka

Szybka sałatka

Kluseczki z serka homogenizowanego

Kluseczki z serka homogenizowanego

Naleśniki z mięsem

Naleśniki z mięsem

Piersi kurczaka w śmietanie

Piersi kurczaka w śmietanie

8 prostych przepisów na GRECKIE dania i desery

8 prostych przepisów na GRECKIE dania i desery

10 dań typowych dla kuchni GRECKIEJ

10 dań typowych dla kuchni GRECKIEJ

Kawa po irlandzku

Kawa po irlandzku

Babeczki

Babeczki

Napój pełen witamin

Napój pełen witamin

Śmietankowe wafelki

Śmietankowe wafelki

Szarlotka z budyniem

Szarlotka z budyniem

10 pomysłów na ŚNIADANIE do łóżka

10 pomysłów na ŚNIADANIE do łóżka

Trufle herbatnikowe

Trufle herbatnikowe

Tradycyjny pasztet domowy

Tradycyjny pasztet domowy

Kruche ciastka z marmoladą

Kruche ciastka z marmoladą

Pizza po góralsku z plasterkami oscypka

Pizza jest specjałem kuchni włoskiej. W wersji podstawowej jest ona przyrządzana na cieście drożdżowym, polana sosem pomidorowym i posypana tartym serem mozzarella. Nasz przepis urozmaiciliśmy cebulą, wędliną, pieczarkami i oscypkiem.

SKŁADNIKI:

  • 50 dag mąki
  • sól
  • 3 dag.drożdży
  • 3,5 łyżki oleju
  • 0,5 okrągłego oscypka
  • 3 duże pieczarki
  • 15 dag startego żółtego sera
  • 5 plasterków wędliny
  • 0,5 cebuli
  • keczup
  • przyprawa do pizzy
  • sosy: ziołowy i meksykański

PRZYGOTOWANIE

  1. Mąkę wsypujemy do miski.Dodajemy sól i drożdże. Wlewamy olej i szklankę letniej wody,mieszamy. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
  2. Cebulę i pieczarki obieramy.
  3. Oscypka i pieczarki kroimy w plastry,cebulę i wędlinę w małą kostkę.
  4. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 2 cm.
  5. Na blasze rozkładamy papier do pieczenia i wykładamy ciasto.
  6. Równomiernie rozsmarowujemy cienką warstwę keczupu, posypujemy przyprawą do pizzy.
  7. Kolejno warstwami układamy: cebulę, wędlinę, pieczarki i oscypka. Następnie równomiernie posypujemy żółtym serem.
  8. Pizzę pieczemy ok.15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 stopni, aż żółty ser się lekko przyrumieni.
  9. Podajemy z sosami: ziołowym i meksykańskim.