Tulipan czyli babka na białkach według przepisu siostry Anastazji.
składniki:
- 7 białek
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 4 łyżki wody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 szklanki mąki + 1 łyżeczka
- 1 kisiel truskawkowy
- 2 łyżki kakao
- 1/2 szklanki maku
przyrządzanie:
- Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać cukier. 1,5 szklanki mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do białek, dokładnie wymieszać łyżką. Dodać wodę, wymieszać łyżką. Na sam koniec dodawać powoli olej i cały czas delikatnie mieszać do połączenia się mas.
- Ciasto podzielić na 4 części. Do pierwszej dodać 1 łyżeczkę mąki, do drugiej 2 łyżki kakao, do trzeciej kisiel truskawkowy, a do czwartej mak.
- Foremkę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i posypać delikatnie bułką tartą.
- Do blaszki najpierw wylać jasną warstwę ciasta, następnie ciasto z kisielem, kolejno warstwę z kakao, a na koniec z makiem.
- Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok. 35-40 minut (to tzw. „suchego patyczka”).
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















