Prosty i sprawdzony przepis na bagietki z sezamem.
składniki:
- mąka pszenna - 500 g
- mleko - 1 szklanka
- drożdże - 15 g
- sól - 1 łyżeczka
- cukier - 1 łyżeczka
- masło - 2 łyżki
- sezam - 1 szklanka
przyrządzanie:
- Mąkę zagniatam na gładkie ciasto razem z drożdżami, ciepłym mlekiem, masłem, solą i cukrem. Następnie odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę.
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość, dzielę je na 4 równe części i tworzę z nich wałki o długości około 25 cm.
- Każdy kawałek ciasta delikatnie zwilżam wodą (można posmarować pędzelkiem lub spryskać spryskiwaczem z czystą wodą) i obsypuję sezamem. Następnie, aby sezam dobrze się przykleił, delikatnie wałkuję każdą bagietkę, po czym odstawiam je do wyrośnięcia na około 20 minut.
- Kiedy bagietki wyrosną po raz drugi, piekę je w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 15 minut.