Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Bajaderka

Bajadera, bajaderka lub też kartofelek to nazwy określające kulisty lub prostokątny deser wytwarzany z pokruszonych ciastek, kakao, czekolady, orzechów i wiórków kokosowych. Do naszego przepisu potrzebne będą orzechy, kakao, masło, mleko, aromat, dwie czekolady i dżem z czarnej porzeczki. Przepis łatwy i szybki w wykonaniu.

Składniki:

  • 350-400 g pokruszonych ciastek lub ciasta (bez owoców, lukru, galaretki, kremu)
  • 100 g orzechów
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 2 łyżki niesolonego masła
  • około 150 ml mleka
  • aromat lub odrobina alkoholu np. rumu (można pominąć, jeżeli ciasto/ciasteczka były aromatyzowane)
  • 200 g dżemu z czarnej porzeczki
  • dwie czekolady


Przygotowanie:

  1. Pokruszone ciastka łączymy z dżemem, kakao, orzechami.
  2. Zagotowujemy mleko i w nim rozpuszczamy masło. Następnie wlewamy to do powstałej masy.
  3. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
  4. Tuż przed końcem dodajemy aromat lub alkohol – jeżeli uważamy to za konieczne.
  5. Wylewamy powstałą masę na wyłożona pergaminem blachę.
  6. Chłodzimy w lodówce przez około 8 h.
  7. Jak tylko ciasto będzie schłodzone, kroimy je w kostkę i wykładamy na papilotki lub kartoniki.
  8. Teraz przygotowujemy polewę: roztapiamy obie czekolady w kąpieli wodnej. Jak tylko czekolada lekko się roztopi, zdejmujemy z palnika i polewamy każdą bajaderkę oddzielnie.

Smacznego!