Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Najciekawsze świąteczne wydarzenia w Polsce w grudniu 2025

Najciekawsze świąteczne wydarzenia w Polsce w grudniu 2025

Tort Pistacjowy z Białą Czekoladą (hit Świąt!)

Tort Pistacjowy z Białą Czekoladą (hit Świąt!)

Wilgotne Ciasto Czekoladowe z Żurawiną

Wilgotne Ciasto Czekoladowe z Żurawiną

Mini Serniczki z Musem Malinowym

Mini Serniczki z Musem Malinowym

Piernikowe Latte

Piernikowe Latte

Grzane Wino Korzenne

Grzane Wino Korzenne

Piernikowe Cupcakes z Kremem Waniliowym

Piernikowe Cupcakes z Kremem Waniliowym

Tartaletki z Karmelową Masą i Orzechami

Tartaletki z Karmelową Masą i Orzechami

Świąteczne Desery w Mini Wersji: Słodkości na Jeden Kęs

Świąteczne Desery w Mini Wersji: Słodkości na Jeden Kęs

Rozgrzewające Napoje na Grudzień: Co Pijemy Podczas Świąt?

Rozgrzewające Napoje na Grudzień: Co Pijemy Podczas Świąt?

Świąteczne Dekoracje Stołu w Stylu „Natural Glam”

Świąteczne Dekoracje Stołu w Stylu „Natural Glam”

Najmodniejsze Świąteczne Ciasta Roku: Pistacja, Mak i Czekolada

Najmodniejsze Świąteczne Ciasta Roku: Pistacja, Mak i Czekolada

Świąteczne Trendy w Kuchni 2024: Co Króluje w Grudniu?

Świąteczne Trendy w Kuchni 2024: Co Króluje w Grudniu?

Najlepsze Przepisy na Święta Bożego Narodzenia – Potrawy, Które Pokochasz Ty i Twoi Goście!

Najlepsze Przepisy na Święta Bożego Narodzenia – Potrawy, Które Pokochasz Ty i Twoi Goście!

Bajaderka

Bajadera, bajaderka lub też kartofelek to nazwy określające kulisty lub prostokątny deser wytwarzany z pokruszonych ciastek, kakao, czekolady, orzechów i wiórków kokosowych. Do naszego przepisu potrzebne będą orzechy, kakao, masło, mleko, aromat, dwie czekolady i dżem z czarnej porzeczki. Przepis łatwy i szybki w wykonaniu.

Składniki:

  • 350-400 g pokruszonych ciastek lub ciasta (bez owoców, lukru, galaretki, kremu)
  • 100 g orzechów
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 2 łyżki niesolonego masła
  • około 150 ml mleka
  • aromat lub odrobina alkoholu np. rumu (można pominąć, jeżeli ciasto/ciasteczka były aromatyzowane)
  • 200 g dżemu z czarnej porzeczki
  • dwie czekolady


Przygotowanie:

  1. Pokruszone ciastka łączymy z dżemem, kakao, orzechami.
  2. Zagotowujemy mleko i w nim rozpuszczamy masło. Następnie wlewamy to do powstałej masy.
  3. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
  4. Tuż przed końcem dodajemy aromat lub alkohol – jeżeli uważamy to za konieczne.
  5. Wylewamy powstałą masę na wyłożona pergaminem blachę.
  6. Chłodzimy w lodówce przez około 8 h.
  7. Jak tylko ciasto będzie schłodzone, kroimy je w kostkę i wykładamy na papilotki lub kartoniki.
  8. Teraz przygotowujemy polewę: roztapiamy obie czekolady w kąpieli wodnej. Jak tylko czekolada lekko się roztopi, zdejmujemy z palnika i polewamy każdą bajaderkę oddzielnie.

Smacznego!